Tuesday, April 20, 2010

Bol na Braču


Bol se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na južnoj strani otoka Brača i jedna je od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija. Ime "Bol" izvedeno je od latinskog vallum, što znači "ukop", "zemljani bedem", "zemljom utvđeno naselje".


Svjetski je prepoznatljiv simbol Bola plaža Zlatni rat


Bol je naselje na otoku Braču. Nalazi se s južne strane Brača i jedino je veće naselje na toj strani otoka. Ima katamaransku vezu sa Splitom i Jelsom na Hvaru.


Dok uživate u prirodnim ljepotama ove plaže, podsjećamo Vas da s plaže ponesete kamenčić, jer prema staroj legendi kamen s ove plaže donosi sreću.


S istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, u svečanom se miru uzdiže Dominikanski samostan. Njegov muzej raspolaže bogatom arheološkom zbirkom, te raznovrsnim vrijednim predmetima i slikama. Uz luku je oblikovana urbana jezgra Bola. Ondje se nižu barokni ljetnikovac, Loža sa crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta i Kaštil. Stilske građevine nenametljivo se uklapaju u skladnu cjelinu sklopova kuća izvorne pučke arhitekture.


Pod suncem obasjanim proplancima nastanjen je miris ljekovite kadulje i ružmarina, a cvrčanje cvrčaka najdublja je iskonska muzika. Svaki posjetitelj u ovome kraju može naći djelić vlastita užitka


Pogledajte ponudu hotela i apartmana klikom na sliku ispod: