Sunday, April 18, 2010

Makarska


Makarska je smještena u srednjoj Dalmaciji, na dodiru Biokova i Jadranskog mora. Makarska je jedan od najljepših bisera Jadranskog mora.


Grad od unutrašnjosti oštro dijeli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1762 m)



U Makarskoj se nalaze neke od najljepših hrvatskih plaža



U Makarskoj možete uživati u vrelini ljeta, kupajući se u azurnoplavom moru čija boja i čistoća odmaraju i dušu i tijelo.



Makarsko primorje izmodeliralo je neke od najljepših hrvatskih plaža.



Makarska ima mediteransku (sredozemnu) klimu



Makarska šarmira svojim mediteranskim, neobaveznim ritmom života,



Makarske znamenitosti:

Franjevački samostan

Franjevački samostan, punim imenom Franjevački samostan Blažene Djevice Marije, potječe iz 16. stoljeća. Tada su se franjevci iz Bosne doselili i po dopuštenju turskih vlasti obnovili tamošnju crkvu, a uz nju sagradili i prebivalište, koje je kasnije postalo samostan. Samostan je tijekom povijesti u nekoliko navrata stradavao, ali je svaki put obnovljen, i dodatno nadograđen.



Zborna crkva sv. Marka Evanđeliste

Ova crkva je nastala u 18. stoljeću, no do danas nije završena, budući da joj nedostaju lađe koje su predviđene u originalnom planu. Na ulazu u crkvu čuvaju se kosti sv. Klementa, koji je poznat kao mučenik i zaštitnik grada i makarske biskupije. U crkvi su pokopani još neki pripadnici uglednih makarskih obitelji. Riznica crkve sadrži brojne umjetnine, poput slika, starih knjiga, tekstila i misnih odora.


Park prirode Biokovo


Barokna česma na Kačićevom trgu


Zabava i noćni život

Tijekom ljeta u Makarskoj je živo i zabavno tijekom dana i noći. Održavaju se razne manifestacije, tako se tijekom turističke sezone svakog drugog petka održava ribarska noć, gdje možete kušati riblje specijalitete, sudjelovati u utrci magaraca, a uvečer uživati u šarenom vatrometu. Zanimljiv je i turnir u pucanju iz praćke.
Nakon dnevne zabave na plaži, počinje noćni život u lokalnim kafićima, uz dobru glazbu i šarene koktele. Dobar je provod u kafićima na plaži, gdje se provodite i plešete pod vedrim nebom, a blizu je more-možda krenete i na noćno kupanje!